Ajutorul tau in anotimpul de iarna – Freza de zapada

Iarna începe să își arate colții și zăpada se așterne încet-încet în toată țara. Dacă pe drumurile publice, autoritățile au fost luate prin surprindere de ninsorile abundente, nu lăsa același lucru să se întâmple și în gospodăria ta.

Aspecte importante atunci cand achizitionam freze de zapada:

In primul rand freza de zapada trebuie sa se potriveasca nevoilor tale si nivelului de utilizare la care vrei sa o folosesti. Prin urmare, caracteristicile unei freze de zapada trebuie foarte bine cunoscute. Exista freze de zapada cu o treapta sau cu doua trepte. Modelele de freze de zapada cu doua trepte fac referire de fapt la modul de evacuare a zapezii cand aceasta trece mai intai prin rotorul masinii, inainte de a fi trimisa catre un ventilator cu pale. Modelele de freze de zapada cu o singura treapta nu dispun de un ventilator cu pale.

Alte aspecte de care trebuie sa tinem cont :

 • Destinatia unde se doreste folosirea unor freze de zapada
 • Puterea motorului si latima de lucru
 • Inaltimea de lucru
 • Tipul de zapada specific zonei in care locuiti
 • Suprafata pe care operati

Proiectate sa faca fata celor mai dificile situatii (strat inalt de zapada, temperaturi foarte scazute) frezele de zapada comercializate de firma noastra, sunt utilaje fiabile, rezistente, compacte si usor de manevrat.

Design-ul robust, precum si motoarele puternice, reusesc sa asigure o cantitate mare de zapada mobilizata in unitatea de timp, cu un efort minim din partea operatorului. Starterul electric are un rol deosebit in pornirea motorului in conditii de temperatura foarte joasa.

Pe roti sau pe senile, cu doua trepte de turatie, frezele Husqvarna reusesc sa indeparteze inclusiv zapada batatorita, cu un consum redus de combustibil.

Latimea de lucru propusa de Husqvarna prin produsele lor, variaza intre 61 si 76 cm si are un rol covarsitor in alegerea tipului de freza necesar. Pentru curti mici, cu zone inguste, nu este o idee buna sa achizitionati o freza cu latime mare de atac, insa pentru zone extinse, o latime de atac mare este mult mai eficienta.

Frezele dotate cu sistem de directie sunt mult mai usor de manevrat, mai ales in conditii de zapada intarita, daca aveti in vedere deszapezirea zonelor cu alei intortocheate sau daca luati in considerare mai multe treceri succesive.

Pentru o utilizare comoda, exista varianta cu manere incalzite.

Aici, tu ești principala autoritate și tu decizi dacă vrei ca anul acesta să te bucuri de zăpadă fără ca aceasta să îți stea în cale. Pentru că niciodată nu-i de glumă cu zăpada, te sfătuim să investești acum într-o freza zapada, pe care să o folosești pe termen lung, multe ierni de acum înainte.

Însă, pe piață, dar și pe Multi Parts există o mulțime de modele de freze de zăpadă și poate că nu știi care este cea potrivită pentru terenul tău. De aceea, vreau să te ajut să alegi corect și despre asta vom vorbi în continuare.

5 criterii de alegere pentru o freza zapada

1 Suprafața și tipul de teren

Primul lucru de care trebuie să ții cont în alegerea unei freze de zăpadă este suprafața de teren pe care o vei folosi. Din acest punct de vedere, frezele se împart în două tipuri:

 • freze de zăpadă cu motor electric – destinate folosirii până la 200 mp
 • freze de zăpadă cu motor termic – destinate folosiri de peste 200 mp
  Este și un lucru firesc faptul că frezele cu motor electric funcționează pe bază de energie electrică, motiv pentru care sunt destinate gospodăriilor mici.

În plus, ca să îți fie opțiunea și mai ușoară, trebuie să ții cont și de tipul de teren. De exemplu, căile de acces, curtea pavată sau parcarea unei firme sunt netede și ușor de curățat. Însă, pentru suprafețele cu denivelări, înguste sau în pantă e necesar să alegi o freza zapada care poate curăța aceste spații și care poate fi manevrată ușor.

PONT
Pentru suprafețele denivelate, alege o freză de zăpadă cu anvelope cu profil adânc, cum este, de exemplu, Stiga ST 3255 sau Stiga Snow Patrol.

freza zapada stiga

2 Tipul de evacuare

Din punct de vedere al evacuării zăpezii, frezele de zăpadă se împart în două categorii principale:

 • freze cu evacuare într-o singură treaptă
 • freze cu evacuare în două trepte
  Frezele cu evacuare într-o singură treaptă au dimensiuni reduse, sunt mai ușoare și, implicit, mai ușor de manevrat. Ele pot accesa eficient spațiile înguste, datorită dimensiunilor lor reduse spre deosebire de frezele cu evacuare în două trepte.

Acestea funcționează doar pe bază de combustibil lichid, au dimensiuni mai mari și sunt destinate spațiilor mari, de peste 200 mp. Ele pot curăța un strat de zăpadă chiar și mai mare de 20 cm, spre deosebire de frezele cu evacuarea într-o treaptă care pot face față straturilor mai mici.

Frezele cu evacuare în două trepte au două lame de frezare, prima fiind menită să spargă gheața, în timp ce a doua va fărâmița și va arunca zăpada la distanță. Această freză din urmă poate fi reglată pe înălțime, pentru a evacua cu succes chiar și straturile de aproximativ 70 cm.

Un astfel de exemplu, de freză cu evacuare în două trepte, este Stiga Thower.

3 Scopul utilizării

Folosești freza acasă sau la sediul firmei? Folosești freza pe suprafețe mici sau în parcări de mari dimensiuni, parcuri, terenuri sportive sau pe suprafețe și mai mari?

Acesta este unul din principalele criterii de care trebuie să ții cont.

Dacă ești utilizator casnic și vrei să cureți trotuarele, curtea și căile de acces, atunci recomandarea mea este o freza zapada cu evacuare într-o singură treaptă. Este convenabilă ca preț, e ușor de manevrat, consumul este redus și, mai ales, e ușor de depozitat și are viață lungă.

Pe de altă parte, o freză cu evacuare în două trepte este un utilaj profesional, destinat unei suprafețe mari, dar și unui strat înalt de zăpadă. În plus, o freză cu evacuare în două trepte poate propulsa zăpada la o distanță optimă, pe când o freză cu o singură treată o poate propulsa aproape sau o poate doar da la o parte.

freza zapada o treapta evacuare freza zapada o treapta evacuare

4 Lățimea de degajare

Pentru că am adus vorba, este important să ții cont și de lățimea de degajare a zăpezii în alegerea unei freze de zăpadă.

Astfel, o lățime de degajare mică, de până la 60 cm, cum este, de exemplu, Alpina AS 31 E, are utilitate mai mare pe suprafețele înguste, pentru straturi de zăpadă mai mici de 25 cm.

O freză cu lățime de degajare mare, peste 60 cm, pe de altă parte, este o freză cu două trepte de evacuare, profesională, utilizată pe suprafețe mari de teren, unde stratul de zăpadă poate ajunge și la 70 cm.

PONT
În afară de toate criteriile menționate anterior, poți ține cont și de funcțiile suplimentare pe care le are freza zapada aleasă. De exemplu, mânerele încălzite, care ajută la un confort mai mare în folosire.

O altă funcție importantă este pornirea electrică, foarte utilă atunci când motorul este rece și temperatura de afară este foarte scăzută, dar se dorește o folosire imediată. De asemenea, se pot alege freze cu sisteme de comandă și de ajustare a vitezei, dar și a distanței de evacuare și a înălțimii de lucru.

Sper că toate aceste caracteristici te vor ajuta să faci alegerea potrivită pentru această iarnă! Îți doresc mult spor și biruință în lupta cu nămeții! 🙂