Ce sunt și la ce se utilizează motosapele?
Tehnologia a ajuns în zilele noastre să fie un eficient ajutor și în domeniul agricol, oferindu-ne unelte speciale, dotate în funcție de activitățile pe care dorim să le desfășurăm. Un utilaj agricol ușor de utilizat, de manevrat și care folosește eficient la săpat, semănat, arat și pregătit solul, este motosapa.
Ne place să spunem că evoluția tehnologică vine mereu în favoarea noastră, astfel că producătorii de scule electrice au o gamă largă de prezentare și la acest capitol, astfel încât fiecare client să poată alege utilajul corespunzător nevoilor sale, după tipul de teren vizat sau al procesului agricol de care dorim să ne folosim. Motosapele reprezintă o investiție importantă și este necesar să fim bine documentați în ceea ce privește criteriile de performanță înainte de a face o achiziție de acest gen.
Despre motosapă
Este o unealtă care dispune de un motor care generează o putere mică și este eficientă la mărunțit și arat pământul moale, lucrând optim suprafețe de până la 1500 mp. Un prim criteriu destul de important în alegerea motosapei, este că aceasta vine în dotare cu echipament și accesorii care o fac flexibilă și adaptabilă pentru diverse activități. Este un utilaj ușor de manevrat, având de la 30 kg până la 60 kg.
Spre exemplu, daca se va folosi motosapă pentru mai multe procese agricole, se va opta pentru un model cu o amplă ofertă de accesorii, care să facă posibil atât aratul solului, cât și semănatul sau cositul.
Dispune de o viteză unică și se diferențiază de la un model la altul, fie doar înainte, fie înainte-revers. Este cea mai indicată unealtă folosită în pregătirea solului pentru plantare sau însămânțare și poate fi dotată cu un plug dacă se ară în terenuri nisipoase la o adâncime de maxim 12 cm pe o singură brazdă. De asemenea poate fi ajutată și de remorcă.
Motosapele sunt acționate de motoare fie electrice, fie pe benzină ori motorină, care acționează un set de freze prin intermediul unui sistem de transmisie de tip melc (roată melcată), fie prin lanț sau curele. Ele pot fi dotate cu una sau mai multe trepte de viteză, de unde se va putea regla viteza de avans a mașinii in funcție de tipul de activitate desfașurată.
Este foarte practic să putem ajusta lățimea motosapei, pentru a o putea utiliza si pe suprafețe mai restrânse. Mai mult decât atât, motosapa poate fi dotată și cu discuri protectoare în laterale, demontabile, care să permită lucrul printre plante fără a le afecta.
Tipurile de motoare utilizate sunt pe motorină, benzină și electric.
Sfaturi pentru întreținerea motosapei
Motorul
-Se verifică cu regularitate nivelul de ulei și se schimbă conform recomandărilor din fabrică
-Se curăță și se înlocuiește periodic filtrul de aer
-Se menține curat sistemul de răcire și se curăță periodic sau se înlocuiește bujia
Sistemul de transmisie
– Lubrifierea periodică a pieselor mecanice și a cablurilor de control
Cuțitele
– Se verifică periodic și dacă sunt uzate se ascut sau se înlocuiesc
Frezele
– În funcție de utilizare, se verifică șuruburile și piulițele să fie bine strânse, în special cele de la freză
Ambreiajul
– Verificarea nivelului de ulei din cutia de ambreia înainte de folosirea motosapei
– Inspectarea sistemului de propulsie la fiecare utilizare
Este interzisă pornirea motorului în spații închise, întrucât există riscul ca gazele de eșapament să se acumuleze, acestea fiind toxice și, implicit, nocive pentru sănătate. Nu utilizați motocultorul sau motosapa lângă copii, animale sau alte persoane. Atunci când motorul este pornit, păstrați distanța față de freza de pământ sau orice alte piese aflate în mișcare.
Procesul de lucru nu trebuie grăbit, motouneltele folosindu-se în ritm normal, de mers. Atunci când lucrați terenuri în pantă, încercați să vă deplasați transversal pe acestea. De asemenea, nu lucrați niciodată spre deal sau spre vale.
Asigurați-vă că aveți stabilitate și acordați atenție sporită întoarcerilor. Este interzisă utilizarea acestor motonelte în condiții de întuneric. Acestea se utilizează pe lumină naturală sau artificială puternică. Nu uitați să folosiți dispozitivele de protecție.